KORONAVÍRUS TESZT KISZÁLLÁSSAL

Bizonyosodjon meg egészségügyi állapotáról anélkül, hogy elhagyná otthonát!

A tesztekről röviden

A koronavírus-fertőzöttség két teszt-típussal mutatható ki, az egyik a szerológiai vagy gyorsteszt, a másik pedig a PCR-teszt.

Szerológiai
teszt

A szerológiai vizsgálat azt mutatja meg, hogy a szervezet termel-e ellenanyagot a vírus ellen. A koronavírus esetében ismert, hogy az immunrendszer előbb IgM típusú, majd pedig IgG típusú ellenanyagot termel, tehát kétfajta immunválasz lehetséges.Korai immunválasz vélhetően a fertőzés után 5-7 nappal alakul ki, ez az ún. IgM-pozitivitás, ilyenkor a fertőzés aktív szakaszában vagyunk.
A késői immunválasz 10-14 nappal a fertőzés után jön létre, ez az IgG-pozitivitás. A jelenlegi tudományos vélekedések nem bizonyítják egyértelműen, hogy a betegségen átesett emberekben védettség alakulna ki az újrafertőződés ellen, de valószínűsítik, hogy újrafertőződés esetén a tünetek enyhébb formában jelentkeznek, vagy tünetmentesen zajlik le a fertőzés. 
Különösen azoknál az embereknél indokolt a gyorsteszt elvégzése, akik nem mutatnak tünetet, de kíváncsiak arra, hogy időközben esetleg átestek-e a fertőzésen. Megismétlése indokolt lehet a pontosabb eredmény szempontjából. Pácienseinknek lehetősége van a gyorstesztet hét nappal később megismételni, hogy látható legyen a szervezet immunreakciója.
A gyorstesztnek nincs jelentési kötelezettsége, OGYÉI engedéllyel rendelkezik és validált leletet biztosít minden esetben.

A PCR-teszt polimeráz láncreakción alapul, mely a vírus RNS-részét képes kimutatni. A vizsgálat a legfejlettebb mikrobiológiai eljárás, ami igen nagy biztonsággal mutatja ki a vírus RNS-jelenlétét.
Ez a teszt akkor mutat pozitív eredményt, ha a koronavírus megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján. Nagy előnye, hogy a vírus által okozott tünetek megjelenése előtti néhány napban is pozitív eredményt mutat, de nem minden esetben, ezért lehet szükséges azt megismételni.
Ha a koronavírus fertőzött meggyógyul, a vírus eltűnik a nyálkahártyáról, ezért egy újabb teszt elvégzése igazolhatja a betegség megszűnését. Pozitív teszt után végzett negatív teszttel mutatható ki, hogy a betegség már nincs jelen a szervezetben.
A PCR-vizsgálat beletartozik az állami teszt regiszterbe és eljárásrend szerinti jelentési kötelezettsége van.

PCR (Laboratóriumi)
teszt

Jelentkezés

Hívható 7:00 – 18:00

Scroll to Top